Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

Ποιες γυναικες κινδυνευουν απο κληρονομικο καρκινο μαστου σε μικρη ηλικια

Οι γυναίκες με μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 έχουν πιθανότητα 17-44% να εμφανίσουν καρκίνο ωοθηκών και 69-72% καρκίνο μαστού από μικρή ηλικία ακόμα και νωρίτερα από 30 ετών. Αυτές οι μεταλλάξεις ανιχνεύθηκαν για παράδειγμα πριν χρόνια στην ηθοποιό Angelina Jolie και υπεβλήθη σε αφαίρεση των μαστών άμφω και των ωοθηκών. Σήμερα η αφαίρεση των μαστών αμφισβητείται, γιατί η στενή παρακολούθηση μπορεί να προσφέρει σχεδόν την ίδια προστασία, αλλά η αφαίρεση ωοθηκών είναι ακόμα απαραίτητη.

Οι μεταλλάξεις στα γονίδια αυτά εμφανίζονται σε 1 ανά 400 έως 800 γυναίκες.

Στη Γερμανία και στην Αγγλία το τεστ ανίχνευσης των γονιδίων αυτών, το οποίο γίνεται με μια απλή αιμοληψία, προτείνεται σε γυναίκες που έχουν στο οικογενειακό ιστορικό περισσότερες από μία περιπτώσεις καρκίνου μαστού ή ωοθηκών ή καρκίνους μαστού που εμφανίστηκαν σε μικρή ηλικία.

Μαζί με τα δύο προαναφερθέντα ανιχνεύονται με το τεστ και άλλα 4 σχετικά γονίδια. Δηλαδή σύνολο έξι γονιδίων. Το τεστ είναι ιδιαίτερα ακριβό, ξεπερνά τα 600 ευρώ. Γίνεται και στην Ελλάδα.

Για να βρεθεί αν μια γυναίκα πρέπει να ελεγχθεί με το τεστ, υπάρχει ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο καταλήγει σε ένα σκορ που μας δείχνει τον κίνδυνο που διατρέχει η γυναίκα και αν πρέπει να υποβληθεί στην εξέταση αυτή.

Βάσει των νέων οδηγιών οι γυναίκες πρέπει να εξετάζονται από ειδικό ιατρό σε θέματα μαστού από την ηλικία των 30 ετών. Στο ιατρείο μας διαθέτουμε το ειδικό αυτό ερωτηματολόγιο και τη δυνατότητα να κάνουμε το τεστ για τα γονίδια αυτά αν είναι απαραίτητο.

Χάρη στην ειδίκευσή μας για πολλά έτη σε κέντρα μαστού της Γερμανίας που έχουν πάνω από 1500 χειρουργεία μαστού το χρόνο, με μεγάλο αριθμό υπερήχων, βιοψιών και χειρουργείων μαστού στο ενεργητικό μας, παρέχουμε εξειδικευμένη γνώση στην πρόληψη και αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού.

Γαλάτης Π. Διονύσιος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο τηλ: 26220 29655 κιν: 698 175 2040 και στην ιστοσελίδα μας www.digalatis.gr
Συνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic gaiapic