Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

Μυκόπλασμα και ουρεόπλασμα γεννητικών οργάνων

Μυκόπλασμα και ουρεόπλασμα γεννητικών οργάνων. Πιθανή αύξηση εμφάνισης στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα – Τι να προσέχετε!

Από τον Γαλάτη Π. Διονύσιο Μαιευτήρα Γυναικολόγο

Συχνά βλέπουμε περιπτώσεις όπου ανευρίσκεται αποικισμός από μυκόπλασμα ή ουρεόπλασμα στον μικροβιολογικό έλεγχο κολποτραχηλικού εκκρίματος. Είναι μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στη χλωρίδα των γεννητικών οργάνων της πλειοψηφίας ανδρών και γυναικών. Αν δεν προκαλούν συμπτώματα συνήθως δε χρειάζεται θεραπεία.

Η μόλυνση από μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων είναι μια λιγότερο γνωστή σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος που φαίνεται να αυξάνει τα τελευταία χρόνια και με την ελλιπή ενημέρωση του κόσμου μπορεί να μας απασχολήσει στο μέλλον ακόμα περισσότερο.

Η μόλυνση συχνά δεν έχει συμπτώματα, αλλά μπορεί να προκαλέσει πυελική φλεγμονώδη νόσο με σοβαρά επακόλουθα όπως στειρότητα σε κάποιες περιπτώσεις.

Το μυκόπλασμα μπορεί να “διαφύγει” της διάγνωσης και, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά όταν χρειάζεται, μπορεί να αναπτύξει αντίσταση στα αντιβιοτικά. Αντιμετωπίζεται με χορήγηση της κατάλληλης αντιβίωσης.

Τι είναι το μυκόπλασμα?

Είναι ένα μικρόβιο. Τα συχνότερα είδη μυκοπλάσματος που μας απασχολούν είναι το M. hominis και το M.genitalium.

To M.hominis μπορεί να αποικίσει το κόλπο των γυναικών και να προκαλέσει πυρετό μετά τον τοκετό ή μετά από έκτρωση καθώς και φλεγμονώδη νόσο στην πυελική χώρα. Μπορεί να σχετίζεται με γεννήσεις πρόωρων νεογνών. Ενοχοποιείται επίσης για τη μη ειδική ή βακτηριακή κολπίτιδα.

Το M. genitalium μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της ουρήθρας στους άνδρες, προκαλώντας έκκριση υγρού από το πέος και πόνο στην ούρηση, και στις γυναίκες βλεννοπυώδη τραχηλίτιδα με ασυμπτωματική ενδομητρίτιδα ή κολπική αιμόρροια και πιθανόν λοίμωξη των σαλπίγγων με αποτέλεσμα έκτοπο κύηση ή στείρωση λόγω σαλπιγγίτιδας. Τέλος ευθύνεται και για την πυελική φλεγμονώδη νόσο στις γυναίκες. Συχνά στις γυναίκες προκαλεί αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή. Μπορείτε να το κολλήσετε αν κάνετε σεξ χωρίς προφυλάξεις με κάποιο άτομο που το έχει. Τα προφυλακτικά αποτρέπουν αυτήν τη μετάδοση.

Το ουρεόπλασμα επίσης μπορεί να ευθύνεται για αποβολή ή πρόωρο τοκετό σε κύηση ή πυρετό μετά τη γέννα, καθώς και για φλεγμονή του αμνιακού σάκου με δυσμενή έκβαση της κύησης.

Τι να προσέχετε

Έχει βρεθεί ότι τα μικρόβια αυτά είναι συχνά σε γυναίκες και άντρες με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Συνιστάται η χρήση προφυλακτικού που αποτρέπει τη μετάδοσή τους. Επίσης το πλύσιμο με άφθονο νερό μετά την επαφή και η αποφυγή συχνής χρήσης ισχυρών αντισηπτικών και κολπικών πλύσεων.

Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος μπορεί να προλάβει την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών.

Σε περίπτωση που παρατηρούνται τα συμπτώματα που αναφέραμε, πόνος στην ούρηση, περίεργο έκκριμα από ουρήθρα ή κόλπο, αιμορραγία μετά την επαφή, επίμονο κοιλιακό άλγος κάτω κοιλιάς με τυχόν πυρετό κλπ. αναζητήστε τη συμβουλή του γυναικολόγου σας.

Στην εγκυμοσύνη πρέπει σε όλες τις γυναίκες να γίνεται εξέταση ανίχνευσης των παραπάνω μικροβίων και σε περίπτωση ανεύρεσής τους να δίνεται η κατάλληλη θεραπεία.

Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο τηλ: 26220 29655 κιν: 698 175 2040 και στην ιστοσελίδα μας www.digalatis.gr
Συνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic gaiapic