Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

VBAC (Vaginal Birth After Caesarean- τοκετός μετά από καισαρική τομή)

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των καισαρικών τομών διεθνώς. Οι λόγοι είναι πολλοί οι ενδείξεις όμως για καισαρική τομή παραμένουν διαχρονικά οι ίδιες.

Στόχος διεθνώς πλέον είναι να πραγματοποιείται καισαρική τομή μόνο επί ορθής επιστημονικής ένδειξης και αυτό τοποθετείται στο 15%-20%. Δηλαδή οκτώ στις δέκα γυναίκες μπορούν στατιστικά να γεννήσουν φυσιολογικά.

Ο τοκετός κατόπιν προηγηθείσας καισαρικής μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον βέβαια πληρούνται ορισμένα κριτήρια και προυποθέσεις. Να έχει προηγηθεί μόνο μια καισαρική στο παρελθόν. Η καισαρική να είχε ένδειξη που να μην επηρεάζει την εξέλιξη του τωρινού τοκετού πχ. αν το μωρό τότε ήταν σε ισχιακή προβολή, ή συνέβη μια βραδυκαρδία. Αν όμως το μωρό τότε δεν μπορούσε να διασχίσει τη λεκάνη, αυτό είναι πιθανόν να ξανασυμβεί και να πρέπει να εκτελεστεί και δεύτερη καισαρική, οπότε θα πρέπει κάτι τέτοιο να ληφθεί υπόψιν.

Ο τοκετός καλό είναι να είναι αυθόρμητος χωρίς φαρμακευτική ένδειξη, ή αν συμβεί πρόκληση πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο και από έμπειρο προσωπικό. Πρέπει ο τοκετός να εξελίσσεται σχετικά εύκολα και γρήγορα και σε πλήρως εξοπλισμένο μαιευτήριο, από έμπειρο προσωπικό υπό συνεχή παρακολούθηση.

Αν πληρούνται αυτά τα κριτήρια ο κίνδυνος να έχουμε ρήξη της παλιάς τομής ανέρχεται στο 0,2-1,5% και είναι ελεγχόμενος και αντιμετωπίσιμος.

Είναι λάθος και επικνδυνο να κάνουμε VBAC (Vaginal Birth After Caesarεan) αλόγιστα και χωρίς να πληρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας για τη γυναίκα και το νεογνό, καθώς έχει αρχίσει να γίνεται μόδα.

Το ιατρείο μας προωθεί τον φυσιολογικό τοκετό ακόμα και μετά από προηγηθείσα καισαρική τομή, εφόσον βέβαια πληρούνται οι απαραίτητες προυποθέσεις και κατόπιν πλήρους ενημέρωσης του ζευγαριού καθώς η κάθε περίπτωση ειναι ξεχωριστή.

Γαλάτης Π. Διονύσιος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο τηλ: 26220 29655 κιν: 698 175 2040 και στην ιστοσελίδα μας www.digalatis.gr
Συνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic miterapic